Hagyományaink

Az iskola életét keretbe foglalja minden évben a tanévnyitó és a tanévzáró ünnepély. A tanévnyitó ünnepélyen hagyomány az iskolába érkező óvodások szereplése. A tanévzáró napján a ballagó 8. osztályosok búcsúznak az iskolától, és átadják a zászlót a hetedik évfolyamosoknak.

 A tanév első felében, általában november tájékán kerül sor az iskola Színpadi estjére, amelyen az 1. osztályosok kivételével minden osztály bemutatkozik egy - egy kedves műsorszámmal a szülők örömére. A nagy létszámú közönségre való tekintettel ennek a rendezvényünknek a Városi Sportcsarnok ad helyet az utóbbi években.

Szintén november az időpontja a hagyományos Sportbálunknak, melyet a gépipari iskola aulájában szoktunk tartani.

Minden évben közösen ünnepeljük meg a karácsonyt, március 15-ét  és október 23-át. A kollegák színvonalas, minden korosztályhoz szóló műsort állítanak össze.

A téli időszakban Mikuláskor és a farsang idején tartunk egy-egy zenés, táncos összejövetelt mindkét tagozat számára. A Mikulás köszöntésében az 1. osztályosok kapnak kiemelkedő szerepet. A zene és a tánc mellett tombola és játszóház is várja a gyerekeket. Erre a napra meghívjuk a leendő első osztályos óvodásokat és szüleiket egy kis ismerkedésre és kézműves foglalkozásra.

 

Osztályainkban a karácsonyi ajándékozás is kedves hagyomány. Gyakran osztálykeretben ünnepeljük meg a születésnapokat esetleg névnapokat is.

 Májusban az alsó tagozaton anyák napján köszöntjük az édesanyákat verssel, dallal, kisebb ajándékokkal.

 A tanév során két alkalommal kirándulnak az osztályok. Az egyik kirándulás hazánk nevezetességeinek megismerését, a másik a város környékének megismerését szolgálja.

Június utolsó tanítási hetében a „Zrínyi napok" keretében szabadidős programokat rendezünk.

A délutáni - napközis - programjaink évek óta nagyon kedveltek a gyerekek körében.

Havonta játszóházi délutánon vehetnek részt, amelyek vagy játékos-ügyességi jellegűek vagy hagyományokhoz kötődnek illetve téli-tavaszi ünnep jellegűek.

(pl. szüreti játszóház, karácsonyi kézműves délután, gyermeknapi játékdélután, húsvéti kézműves foglalkozás, stb.).

A népi hagyományok ápolását is fontosnak tartjuk a napköziben. Február végén elbúcsúztatjuk a telet a Kisze-báb elégetésével.

A városi kulturális intézményekkel hagyományosan jó a kapcsolatunk. Minden évben nagy létszámban látogatjuk a Csiky Gergely Színház gyermekelőadásait, mozi látogatásokat szervezünk, illetve vendégül látjuk az iskolában a Bábovi előadásait.